Hacker yani Türkçe karşılığı bilgisayar korsanı anlamına gelir. Genellikle internet hakkında bilgisi olan ve kodlama becerileri olan herkes kendini Hacker diye adlandırır. Ama bu doğru bişey değil. Genellikle suç işlemek için işlem yapan, izinsiz bir şekilde sisteme giriş yapan, bilgileri çalan kişiye denir.
Örnek vericek olursak; Bir bankanın sistemine erişim sağlayarak bankada hesabı bulunan kullanıcıların parasını gasp eder. Kullanıcıların sistemlerine zarar verir. E-ticaret yaparken kullandığınız kredi kartlarına erişim sağlayabilir. Kimlik bilgilerinize erişip satabilir. Kısaca internet üzerinde yapılan tehlikeli işleri yapan kişilere verilen isimdir diyebiliriz.
Fakat her sisteme giriş yapmaya çalışan insan kötü niyetli olmayabilir. Sistemde ki açıkları bularak, hataları bularak sistem sahibi ile iletişime geçip bunları bildiren iyi Hackerlarda bulunmakta.
Hacker Türleri
Bilgisayar korsanları genellikle üçe ayrılır. ‘Beyaz şapka’ ,‘Gri şapka‘ ve ‘ Siyah şapka’ olarak ayrılırlar. Bu türlerin terimleri ise geçmişte yayınlanmış olan yahşi batı filimlerinden esinlenerek konulmuştur. Yaptıkları işler ile bu terimler belirlenir.
Siyah Şapkalı Bilgisayar Korsanları
Bu bilgisiyar korsanı türü tamamen kötü amaçlı yazılımlar yaparak bi yerlere sızmaya çalışan kişilere denir. İzinsiz bilgisayar ağlarına bağlanmak, sistemlerin güvenlik açıklarını bularak sızmak ve bilgi çalmak gibi bilgilere sahiptirler. Bu tür bilgisayar korsanları para kazanmak ve irtibar kazanmak için bunları yapmaktadır. Siber suç işleyen kişilerin cezası oldukça büyüktür. Yaptıkları yazılımlar ile çoğu kişinin bilgilerine erişerek o kişilerden yararlanabilirler. Bu sebepten dolayı lütfen kişisel bilgilerini koruyun ve güvenmediğiniz yerelere koymayın.
Gri Şapkalı Bilgisayar Korsanları
Bu tür bilgisayar korsanlarına ne çok kötü ne de çok iyi diyebiliriz. Bu tür Hackerlar sistem sahibinin izini olmadan sisteme erişmeye çalışırlar. Eğer bunu başarabilirlerse sistem sahibine ulaşarak bunu bildirirler ve güvenliğinin arttırılmasını söylerler. Bazende bu açıklıkları düzeltmek için sistem sahibinden bir miktar para isterler. Eğer olumsuz bir dönüş alırsa bu bilgisayar korsanları buldukları açıkları forumlar ve bütün çevrimiçi ağlarda paylaşabilirler. Her ne kadar sistem açığını bulup bildirsede bu işlem de cezasız kalmayacaktır. Her bilgisayar korsanı aynı değildir bunu unutmayın.
Beyaz Şapkalı Bilgisayar Korsanları
Bu tür bilgisayar korsanları bilgilerini kötü amaçla kullanmak yerine iyi amaçla kullanır. Genel de bu tür bilgisayar korsanlarına ‘Etik Hacker’ adı verilmektedir. Yapmış oldukları güvenlik açıklarını bulma işlemini sistem sahiplerine bildirirler. Bu işlemlerden sonra büyük şirketlerin güvenlik departmanlarında güvenli uzmanı olarak çalışmaya hak kazanabilirler. Siya şapkalı korsanlar ile aynı yöntemlerini kullansalarda iki korsan arasında büyük bir fark vardır. Birisi iyi niyetli yazılım yapar diğeri ise kötü niyetli. Beyaz şapkalı korsanların kurs, başarı gibi sertifikaları bile bulunmaktadır.
Ünlü Hackerlar
- Anonymous : Genellikle dünyanın her tarafından bilgisayar korsanlarının katıldığı bir tür gruptur. Genellike protesto amaçlı çalışmalar yaparlar. Yaptıkları çalışmalar sayesinde huzursuzlağa neden olan bu grup bundan besleniyor diyebiliriz.
- Jonathan James : ABD savunma bakanlığının ve Nasa’nın web sitelerine erişerek adını duyuran bu korsan 2000 yılında hapse atılmıştır. 16 yaşında hapse giren bu korsan bilgisayar korsanlığı yaptığı için hapse atılan ilk çocuktur. Bu korsan 2008 yılında ise intihar ederek hayatına son vermiştir.
- Kevin Mitnick : FBI tarafından aranan bir azılı korsandı. 20 den fazla yüksek güvenlikli kişilerin şirket ağına erişim sağlayan bu korsan 1993’de yakalanarak hapsi boyladı. Serbest kaldıktan sonra ise kendine siber güvenlik şirketi kurdu.
- Ayyıldız Tim : Türkiye’nin gururu diyebiliriz. Türkiye’ye yapılan her saldırıyı savunarak bilgilerin korunmasına yardımcı olan bir beyaz şapkalı korsan grubudur.
- Kevin Poulsen : 1980’li yıllarda yaptığı bir hile ile büyük işlere yol açtı. Kod adı Dark Dante olan bu siyah şapkalı korsan Los Angelesin en büyük radyolarından olan Kiss-FM’in 102. kişiye vereceği Porsche marka otomobili hile yaparak elde etti ve adını herkese duyurmayı başardı.
Bilgisayar Korsanlarından Nasıl Korunuruz ?
- Kullanmış olduğunuz bilgisayarınıza veya telefonunuza mutlaka anti-virüs programı yüklemelisiniz.
- Eğer imkanınız var ise kendi internet ağınız ve bilgisayarınız dışında önemli hesaplarınıza giriş yapmayınız. Örneğin; Mail, banka hesapları, sosyal medya hesapları gibi.
- İnternet sağlayıcınızın güvenliğini arttırın.
- Güvenmediğiniz hiçbir siteden alışveriş yapmak için kredi kartı bilgilerinizi girmeyin.
- İnternet ortamında indirdiğiniz dosyaları yüklemeden önce tarayın. Korsanlar keylogger koymuş olabilir.
- Çevrimiçi ortamlarda gerekmedikçe kimlik bilgilerinizi asla paylaşmayın.
- Kullanmış olduğunuz üyeliklerde akıla gelmesi zor şifreler koyun.