Url Nedir Ne için Kullanılır

Url Nedir Ne için Kullanılır

Çoğu kişinin merak ettiği  ‘ URL Nedir ne demek? ‘ sorusunun yanıtıyla başlayalım. ‘Uniform Resource Loader’ kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bu kelimelerin Türkçe karşılığı ise ‘ Tekdüzen Kaynak Bulucu’ dur.

URL Nedir ?

Bu soruya cevap olarak şunları söyleyebiliriz: İnternet’te bulunan sitelerin adresine URL denir. Örnek olarak, https://www.pandamedya.com.tr/ bir URL’dir. Ama URL’lerin de doğru ve düzgün çalışması için bir kuralı vardır. Bu kural ise 2.083 karakter kuralıdır. Bu karakter sayısını geçerse hatalı bir Url olmuş olacaktır.

URL Nasıl Çalışır ?

İlk iş olarak bilgisayar sunucusu ile iletişime geçerek İp adreslerini yazı haline getirir. Bu neden böyle işliyor diye soracak olursanız, bilgisayardan fazla anlamayan bir kullanıcının gözünden bakarsak siteye girmek için İp adresi yazmak yerine metin yazarak girmesi kolay oluyor. Buda internet kullanıcılar için büyük bir kolaylık olmuş oluyor.

URL Faydaları Nelerdir ?

URL İnternet sitelerinin vazgeçilmezi olan Seo’nun kullanımında da büyük bir rol alır. İlk ve en büyük avantajlarından biri kullanıcılarına verdiği kolaylık diyebiliriz ve bunun yanında profesyonel hizmet sunmasıdır. İkinci bir faydasından söz etmek gerekirse arama motorlarının işini kolaylaştırmasıdır. Bu kolaylık nasıl olur İp adresini metine döktüğü için internet sitesi kullanan kişilerin sitenin içeriğinin ne ile ilgili olduğunu anlar.

URL’niz ne kadar iyiyse ve akılda kalıcı ise arama motorlarında üste çıkma şansınız yüksek olabilir. Ama tabi bunda en önemli faktör Seo olayı diyebiliriz. Arama motorlarında daha fazla etkileşim ve ziyaret almak istiyorsanız sitenizin içeriğinin anahtar kelimesini URL ‘de geçirerek arama motorlarında üst sıralara çıkmanız daha da kolay bir hale gelir.

URL Nedir ve Kullanımı Nasıl Olur ?

İnternet linklerinizi forumlarda, diğer internet sitelerinde paylaşarak daha da fazla etkileşim kazanabilirsiniz. Örnek olarak alan adı .com sitesinin ziyaretçisi fazla ve siz buraya reklam verdiniz. Ama reklam vermek ile bu olay bitmiyor. URL’niz öncelikle akıldı kalıcı olması gerekiyor, göze ve kulağa hoş gözükmesi gerekiyor.  Bunların olması demek sitenize daha çok ziyaretçi gelecek demektir.

URL Kullanımının Detayları

  • Link oluştururken öncelikle anahtar kelimenin içerisinde geçmesine dikkat edilmelidir.
  • Basit ve akılda kalıcı isimler düşünmelisiniz. Bunu yaparsanız hem kullanıcılar meraklanır ve sitenize düzenli giriş sağlar. Hemde kullanmış olduğunuz arama motorlarının bir kez daha gözüne girerek aram motorları için cazip bir site olmuş olursunuz.
  • Url adreslerinizde küçük harf kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunun sebebi ise büyük harf kullanımında yönlendirmelerde çıkan problemlerdir.,
URL Nedir ve Bölümleri nedir

URL kullanımı üç temel bölümden oluşur:

  • Protokol http:// ya da https://
  • Alan adı (domain) yani site adı
  • Sitedeki kaynakların konumu (/URL.html)

Örnek site olarak https://www.pandamedya.com.tr/seo/ ‘ yu kullanabiliriz.

  • Https:// ( Protokol )
  • pandamedya.com.tr ( alan adı – domain )
  • /seo/ ( dosya yolu )

 Seo Uyumlu URL Nedir Nasıl Olur ?

En önemli faktörler şunlardır:

  • URL Nedir Öncelik olarak akılda kalıcı ve özgün olmalıdır. İnterneti kullanan kişi gördüğünde sitenin içeriğini tahmin edebilmeli.
  • URL’de kelimeli ayırırken kesinlikle ‘ _ ‘ ( alttan çizgi ) gibi şeyler kullanmak yerine ‘ – ‘ kullanmanızı tavsiye ederim ve bu şekilde URL’niz daha kaliteli gözükecektir.

Bu tavsiyeleri uygulayarak sizde arama motorlarının gözüne girebilirsiniz.

Güvenli URL Nedir ve  Kullanımı Nasıldır ?

Kullanıcılar artık kendi güvenliği kadar bilgisayarının güvenliğinide düşünmekte. İnternet sitenize giren kullanıcılara güven vermeniz kullanıcının siteye düzenli olarak girmesini sağlar. Sitenizin güvenli olduğunu belirmek için http:// yerine https://  protokolünü tercih etmemiz gerekir. HTTP’ den nasıl HTTPS’ geçersiniz ? Sorusunun cevabını sizler ile paylaşıyoruz.

Geçiş aşamasında bilmeniz gerek büyük unsurlar vardır. En önemlisi geçiş yapabilmek için SSL güvenlik sertifikanız olmak zorunda. Sertifikayı Alan adınızı doğrulayarak elde edebilirsiniz. Sertifikayı aldıktan sonra ise site üzerinde kullanmış olduğunuz scriptin HTTPS versiyonun olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. WordPress alt yapısını kullanıyorsanız yazdığınız konulardaki bütün sosyal medya paylaşımları otomatik olarak kaldırılacaktır. Bunun sebebi ise HTTP’ de bulunun API’ lerde sosyal medya üzerinde hiçbir kontrol yapılmamasıdır. En son da ise SSL sağlayıcınız sizden CSR kodunu isteyecektir bu koda ise hosting paneliniz cwp,cpanel, gibi kaynaklardan ulaşabilirsiniz. CSR kodunu oluşturduktan sonra başvuru gönderiyorsunuz. Kurallara uygun bir site yaptıysanız SSL onayı almaktadır.